dilluns, 20 de setembre del 2010

Il·lusió auditiva

Al igual que la vista l'oïda també té les seves il·lusions.
Veu i sobretot escolta aquest video. Rebobina tan ràpid com puguis, cada vegada sembla que canvia el to.

3 comentaris:

  1. Crear sensació de moviment sense l´ajuda dels elements melòdics utilitzant desplaçaments de registre o de transfiguracions dinàmiques va ser de fet una de les principals preocupacions del compositor Ligeti ja des dels anys 50: una manera de fugir de les cadenes del pensament motívic-tonal. Ho mostra bé una obra del mateix compositor, Continuum per a clave on es resol com aconseguir un efecte de continuitat amb els instruments de tecla: la sol.lució és provocant una il.lusió acústica, gràcies a la velocitat i a la reiteració, la fragmentació de les cordes polsades o percudides esdevé una línia contínua.
    Aquest és un exemple d´il.lusió acústica, però no importa anar més enllà de compositors com Ravel, qui en el seu concert en SolM per a piano escriu una cadència on utilitza els trinos per a representar sonoritats continues amb el piano. Si ho provau veureu que certament en tocar un trino amb el piano, al cap d´un temps hi predomina una de les dues notes i dóna la sensació de que aquell so es mantingués com produït per un instrument de corda.
    I parlant de Ligeti (un autor que a mi m´agrada molt), a Lontano hi trobam fluxos sonors infinitament perllongats que provoquen sensacions de distància i proximitat, d´obscuritat i de llum, metàfores musicals que revelen el desig del compositor per crear il.lusions acústiques i per suggerir significacions extramusicals casi sempre relacionades amb el món visual.
    La sinestèsia va ser una qualitat desenvolupada per alguns compositors per relacionar harmonies i colors, i si algú no ho creu que escolti o toqui les sonates per a piano del compositor Skriabin. Jo mateix tocant els seus estudis o preludis he tengut experiències no precisament religioses i que millor no comenti en aquest blog.

    ResponElimina
  2. Escoltau aquesta versió del concert per a piano en SolM de Ravel (I moviment), especialment al mintu 6:30 ho hi ha aquest efecte del que us parlava abans ...
    http://www.youtube.com/watch?v=Cq7O8QI3gt4&feature=related

    ResponElimina